Friss hírek

Védőcipők/védőbakancsok minősítésének változásai 2023-tól

Biztosan hallottad már, hogy megváltozott 2023 márciusában-ban a védőcipők minősítése. Kibővül  a sokak által legismertebb S1P és S3-as védőcipőkre vonatkozó szabvány és többek között lesz S1PL, S1PS, S3L és S3S.  De hogy mik lesznek a változások pontosan és milyen új minősítések jelennek meg, azt a mostani cikkemben ismertetem.

 

Mi változott az EN ISO 20345 új frissítésében?

A régi, 2012-es változat a lábbeliket 2 osztályra és 6 kategóriára osztotta +2 kiegészítő védelemmel WRU (vízlepergető felsőrész) és P (szúrásálló talp). Az 1. osztályba tartoznak a bőrből és egyéb anyagokból készült lábbelik. A 2. osztály pedig speciális cipők (mind vulkanizált) vagy teljesen polimer (mind öntött). Más szóval, az 1. osztály a normál lábbelik (bőr, textil, szintetikus), a 2. osztály pedig többnyire védőcipők. Az egyes kategóriák, SB, S1, S2, S3, S4 és S5, ezután határozták meg, hogy az adott cipő mit tartalmaz – orrvédelem, energiaelnyelés a sarokrészben vagy elektromos ellenállás, stb.

Az új verzió 2 kategóriával (SB, S1, S2, S3, S4, S5 + S6, S7) és 4 további védelemmel (PL, PS, WPA, WR) egészíti ki a szabványt.

 

Régi minősítési kategóriák:

 

Mik lesznek a változások a biztonsági lábbelikre vonatkozó EN ISO 20345:2022 szabványban?

1.  Az SRA, SRB és SRC jelölés megszűnik. Helyettük “SR” (Slip Resistant) jelzés szerint tesztelik a csúszásmentességet, egységesen glicerines kerámiafelületen.

2. A “P” osztályt kiterjesztik  “PL” és “PS” jelzésekre. Korábban “P” jelentette, hogy a termékben van átszúrás elleni védelem azonban ez nem mondta meg, hogy milyen anyagból készült. Az új szabvány ezt egy kicsit pontosítja és megmutatja azt is hogy milyen méretű próbaszeget használtak a teszteknél.

P: acél átszúrásvédelem 4,5 mm átmérőjű szeggel tesztelve

PL: fémmentes átszúrásvédelem 4,5 mm átmérőjű szeggel tesztelve

PS: fémmentes átszúrásvédelem 3 mm átmérőjű szeggel tesztelve                                                                                                                                  

3. A kategóriák száma SB – S5-ről SB – S7-re nőtt a kapcsolódó alszintekkel. A korábbi védelmi szintek a következőképpen oszlanak meg: SB, S1, S2, S3, S4 és S5. Az S1-et gyakran átszúrásvédelemmel (P) is feltüntették, majd a jelölés S1 P-nek tűnt.

Az új felosztás a következő: SB, S1, S2, S3, S4, S5, S6 és S7.
Az S1 védelmi szint továbbra is látható lesz a P utótaggal, azaz az S1 P. Mivel azonban az átszúrásvédelmi teszteket kiterjesztették P, PL és PS-re is, ezekkel a kiegészítésekkel az S1 védelmi szint is megadható lesz; S1 P, S1 PL és S1 PS.

Más kategóriák, amelyek már tartalmaznak követelményeket az átszúrás elleni védelemre, nem szerepelnek úgy, mint korábban, mert a védelmi szint maga jelzi, hogy a termék megfelel ezeknek a követelményeknek.  Például az S3 védelmi osztály (a szögek elleni védelem követelménye már benne van ebben a védelmi osztályban) ezért a következő három szintre oszlik – S3, S3 L és S3 S. Az S3 magában rejti az acél átszúrásvédelmet a szögek ellen, az S3 L nem fémes védelem a nagy szögek ellen (L = Large), az S3 S pedig a nem fémes védelem a kis szögek ellen (S = kicsi).         

Az S5 és S7 kategóriák azonos módon oszlanak meg az S3-mal, mivel ezekben a kategóriákban is vannak követelmények a szögek elleni védelemre vonatkozóan.                                                                                                        

4. Megszűnik a WRU és a WRA jelzés. WR és WPA jelzések fognak a termék vízlepergetőségére vonatkozni. A WR a termék vízállóságára vonatkozik így az S6 és S7-es kategóriák felelnek meg ennek a követelménynek. Az S2 vagy S3 jelzésű cipő a “régi” szabvány szerint vízlepergető felsőrésszel rendelkezik (WRU – Water Repellent Upper). A WRU megszerzéséhez azonban csak magát az anyagot tesztelik. Ha az anyag a cipő része, a cipő egésze elveszítheti vízlepergető képességét, mivel a víz beszivárog a varratokba. Az új szabványban ezért eltűnik a WRU elnevezés, helyette a WPA (Water penetration and absorption) és a WR (Water-Resistant) elnevezés keletkezik. 

 

Új minősítési kategóriák:        

6 új piktogram és hozzá tartozó 6 kód jelenik meg a régiek kiegészítésére. A további követelmények (kiegészítő védelem) 12-ről 18-ra módosultak. Néhányat eltávolítottak, és helyette az alaptanúsítás részévé váltak, míg másokat hozzáadtak. A 18 lehetséges további követelmény új listája így néz ki:

Az “FO” jelölés már nem kötelező. Az “FO” jelölés a talp szénhidrogénekkel (olaj, benzin stb.) szembeni ellenállására utal. Korábban kötelező volt.

“SC” jelölést kapnak azok a védőcipők, melyeknek kopásálló az orra. Azokat érint ez a fajta változás, akik sokat guggolnak munkájuk közben és az összes munkacipőjük az orránál kopik szét.

 

“LG” jelölést kapnak azok a védőcipők, melynek sarokkialakítása stabilitást és csúszásmentességet biztosít azok számára akik sok időt töltenek létrázással. Korábban ez csak a tűzoltócsizmák szabványában szerepelt “létramarkolat” elnevezéssel. Most ez egy különálló kiegészítő tesztbe került átültetve minden biztonsági cipő esetében. 

“SR” csúszásmentességet jelenti glicerines kerámia felületen. Korábbiakban létezett “SRA” (csúszásmentesség tisztítószeres kerámia felületen) jelzés, “SRB” (csúszásmentesség glicerines acél felületen) jelzés és “SRC” (csúszásmentesség tisztítószeres kerámia felületen és glicerines acél felületen) jelzés.

 

A “WRU” jelzést felváltotta a “WPA” jelzés mely egy kicsit szigorúbb a vízlepergetőség tekintetében. Míg a “WRU” csak annyit jelent hogy vízlepergető, ez a “WPA” jelzésnél egy ellenőrzött, tesztelt követelmény. Azt jelzi, hogy a cipőt 60 percig tesztelték a víz behatolási ellenállás szempontjából.

 

Átszúrásvédelemre eddig “P” jelzés volt mely 4,5 mm átmérőjű szeg elleni átszúrásnak kellett hogy megfeleljen acél védelemmel. Ez kiegészült “PL” és “PS” jelzésekre, melyek még pontosabban határozzák meg az átszúrásvédelem erősségét. A “PL” jelzés továbbra is 4,5 mm átmérőjű, míg a “PS” jelzés 3 mm átmérőjű hegyes tárgy átszúrásvédelmi megfelelőségét jelenti fémmentes védelemmel. 

 

 

Mióta érvényes az új EN ISO 20345:2022 biztonsági szabvány?

A 2023. március 30. után forgalomba hozott biztonsági lábbeliknek EN ISO 20345:2022 szabvány szerinti tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. A már forgalomban lévő és még érvényes tanúsítványú munkavédelmi lábbeliket azonban a tanúsítvány érvényességi évéig nem kell az új szabvány szerint tanúsítani. Az EU típusvizsga (bizonyítvány) 5 évig érvényes. Éppen ezért még egy ideig látni fogjuk a piacon mind az új, mind a régi szabványok szerint tanúsított termékeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük