Friss hírek

Villanyszerelő védőcipők és általában a minősítésük

Sok a rossz és hamis információ ezért leírom részletesen mi most a jelenlegi állás. 

Jelölés varrott címkén, ami tartalmazza az alábbi információkat:

CE jelölés, mely igazolja az EVE megfelelését a 89/686/ECC Direktíva összes előírásának (és bármely kiegészítő rendelkezésének)
– gyártó megnevezése (a nyelven)
– lábbeli megnevezése
– műszaki összehangolt szabványra történő hivatkozás
– munkavédelmi szimbólumok
– lábbeli mérete (a járótalpra nyomtatva)
– gyártás dátuma (a járótalpra nyomtatva egy óra szimbólum segítségével)

Egyéb információk a villanyszerelő lábbelik minősítéseiről jelenleg a világban:

Hoztak be egy török gyártású cipőt ami az EN 50321 szabványnak felelt meg, papíron. Ezzel az a gond, hogy ezt a minősítést csak a villanyszerelő gumicsizmák tudják teljesíteni, mert vízbe kell mártani a lábbelit a minősítés végrehajtásánál. Értelemszerűen ezt egy nem vízálló terméknél nem lehet megcsinálni.

a kép illusztráció a minősítésről

Ezt az EN 50321 szabványt módosították át úgy, hogy azt meg lehessen csinálni normál bőr felsőrésszel készült cipőre is. Ez a honosított magyar szabvány, amivel egy probléma van, hogy csak acél talppal ellátott cipőt tudnak ezzel a módszerrel bevizsgálni, a kevlár talpvédelemmel ellátott cipőket nem. Fontos kiemelni, hogy nem elfogadott európai EN ISO szabvány a magyar bevizsgálás.

 

Jelenleg nincs hatályban lévő EN ISO minősítés a villanyszerelő cipőkre.

A magyar SZMM rendelet szerinti bevizsgálás csak acéltalppal készült cipőket tud minősíteni, ami az alapanyag alapvető tulajdonságait tekintve nehéz, merev és télen hideg lábbeliket eredményez. Tapasztalatunk szerint minőségben is rosszabb és köztudott, hogy a talp védelme is kisebb felületben véd mint a kevlár talpvédelemmel ellátott társaik.

Fontos tudni még, hogy ezek 1 osztályba tartozó védőeszközök, tehát minden egyes termék megfelelőségét be kell vizsgálni. Tehát ha nem a gyártó adja a minősítést, hanem külön labor minősíti, akkor minden egyes védőcipőt jegyzőkönyvvel, le kell dokumentálni és bevizsgálni a megfelelőségét, mivel a gyártó ezt nem szavatolja.

Jelenlegi minősítés ami van a világon az  ASTM F2413-11 (EH)/CSA Z195-14 szabvány elektromos áramütés elleni tesztje: feszültség:20.000V/60 Hz,növekedés: 1 kV/sec., időtartam:1perc., áramerősség1mA, amerikai és kanadai szabvány.

Évek óta mondják, hogy lesz EN ISO minősítés a villanyszerelő cipőkre, de ez sajnos várat még magára, ezekkel a kompromisszumokkal kell beérni.

Mi a jobb választás? Egy eredetileg is villanyszerelő cipőként gyártott terméket választani, ami egy tengerentúli minősítésnek és folyamatos gyári bevizsgálásnak felel meg /jóval szigorúbb és nagyobb követelménynek mint az SZMM/, vagy egy olyan terméket választani, ami alapvetően gumitalpú védőlábbelinek készül és bevizsgálják a villanyszerelői tulajdonságát egy külön úton, ha megfelel, akkor onnantól villanyszerelő cipő. Azonban kockázat az, hogy ha valami alapanyag módosulás van a talpban és a beszállító nem minősíti le külön az újonnan rendelt szállítmányt, akkor olyan bevizsgálatlan termékeket kaphatnak a dolgozók, amivel  emberélet lehet veszélyben.

Villanyszerelő cipő választékunkat ide kattintva érheted el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.