//Több mint 170 millió forint gyűlt össze

Több mint 170 millió forint gyűlt össze

A 1353-as adományvonalon mintegy 75 millió forint, a Tesco áruházakban több mint 63 millió forint, valamint az adománypontok, adományozási akciók, magán és vállalati befizetések révén összesen további 32 millió forint támogatás gyűlt össze.

A Tesco áruházaiban vásárlók 2013. november 19. és december 31. között több mint 250 ezer adománykupon megvásárlásával összesen 63 millió 207 ezer 250 forinttal járultak hozzá az adventi gyűjtéshez. Nigel Jones, a Tesco Magyarország vezérigazgatója a keddi sajtótájékoztatón nyújtotta át szimbolikusan az adományról szóló óriáscsekket Lehel Lászlónak, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának.

A pénzadományt a segélyszervezet az ünnepi segélyakciókon túl az év közbeni munkára, így többek között az Országos Segélyközpont működtetésére, a bántalmazás elől menekült felnőttek és gyerekek komplex ellátására, a miskolci és orosházi családok átmeneti otthona, valamint a debreceni szociális és fejlesztő központ megújításához használja fel – mondta el Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Országos Segélyközpont évente mintegy 19 ezer kérést kezel. A leggyakoribb segítségnyújtási formák közé tartozik a gyógyszer, élelmiszer és ruha adomány, a téli rezsigazdálkodás támogatása és tanácsadás. Az adományok hozzájárulnak ahhoz is, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet Ygen Humánerőforrás Központjában és további négy szociális és fejlesztő központban összesen csaknem 650 főnek nyújthassanak segítséget az álláskeresésében.

A segélyszervezet a bántalmazás, a párkapcsolati erőszak elől menekülők komplex ellátását is vállalja, évente mintegy 200 fő – felnőttek és gyerekek – számára nyújt védett szállást, jogi és pszichológiai segítséget. Folytatódik a Kastélyosdombón 2013-ban indított modellprogram is: a családok átmeneti otthona és a tangazdaság mellett 2014-ben új képzőpontot hoznak létre, emellett megkezdik a letelepedést segítő házak vásárlását a kistérségben. Budafokon országos koordinációs és önkéntes képző központ épül.

A 2013-as adománygyűjtésben kiemelkedő volt az önkéntesek szerepe is: a budapesti bazilika mellett négy héten át nyitva tartó adományponton több mint 200 önkéntes mintegy 600 órán át segítette az adománygyűjtést. Az ünnepi segélyakciókban, köztük az ételosztások segítőjeként további 150 fő vett részt. Idén a segítők között már iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok is megjelentek.
Lehel László hangsúlyozta: a beérkezett adományok 85 százalékát a segélyszervezet közvetlenül a rászorulókat segítő tevékenységek finanszírozására, 9 százalékát az átlátható, szakszerű és fenntartható segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére, 6 százalékát a visszacsatolásra, adománygyűjtésre és önkéntes menedzsmentre fordítja.

által|2014-01-27T11:04:21+00:00január 27th, 2014|Blog|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet