//Milyen maszkot használjak permetezéshez, festéshez, csiszoláshoz?!

Milyen maszkot használjak permetezéshez, festéshez, csiszoláshoz?!

Mindig nagy dilemma volt a boltban, ha valaki permetezni fog, vagy valamilyen veszélyes anyaggal fog dolgozni és akkor milyen légzésvédőt használjon?! Eddig a permetezéshez nem tudtam még igazán okosat mondani, de ma utána olvastam a permetszerek biztonsági adatlapjaiban, amit a gyártó állít ki arról, hogy mit mivel hogyan szabad használni és többek között, hogy milyen légzésvédő kell. Itt tutira megmondják a tutit és akkor nem kell találgatásokba belemerülni, de ez minden anyagra vonatkozik. /ez a biztonsági adatlap igazából az adott anyag használati utasítása, csak ezt nem adják hozzá, kérni kell a boltban ahol vásárolunk, vagy le lehet tölteni. Én egyébként ajánlom a figyelmébe mindenkinek, hogy ha bármi kütyüt vásárol érdemes átnézni ezeket, mert én mindig találok benne valami érdekeset/ Nálunk a boltban van katalógus ami az átlagosan használt veszélyes anyagokat felsorolja és így biztosra meg tudjuk mondani, hogy mi a megfelelő védelem.

Kicsit kezdem Ádámtól, röviden mi a lényeg. Vannak a vékony “egyszer használatos” pormaszkok és a fél vagy teljesálarcok.

A pormaszkok kaphatók P1-2-3-as szűrőkkel, ami porok és folyadékködök ellen védenek. Minél nagyobb a szám annál sűrűbb. Tehát annál tartósabb és annál nagyobb por koncentrációra ajánlott. Lehet még aktívszenes kiegészítéssel is kapni, ezeket bicikliseknek szoktuk ajánlani. A P1 az építkezős falvésős, P2 a csiszolás, finom por, irritáló porok, a P3 az egészen finom por, nagy koncentrációban és mérgező porokra. Van kifújószelepes és nélküli amik a szemüveg párásodást előzik meg, valamint a könnyebb kilégzést.

A fél és teljesálarcok kaphatok a P1-2-3-as porszűrőkkel, valamint a gőzszűrőkkel és ezek kombinációja.
Például a 3M 6059 ABEK1P1-es szűrő egy kombinált szén szűrő ami veszelyes gőzöket gázokat szűrnek.
A szerves,
B szervetlen,
K ammónia,
E savas gőzök gázokra alkalmasak.
Itt is a számok a vastagságot jelentik. A P1 porszűrőt elé lehet rakni a gázszűrőknek, így mondjuk egy festésnél, vagy ólom forrasztásnál szálnak a permetek amit a porszűrő megfog és rászárad, így megvédtük a jóval drágább gőzszűrőt ami megköti a veszélyes anyagokat. Ellenkező esetben hamar eltömíti a külső felületet a szénszűrőnek és úgy negyedére romlik az élettartama.
A teljesálarcot akkor kell használni, ha az anyag szemre ingerlő és mondjuk egy “zárt” szemüveg már kevés. De mielőtt nagyobb költségbe vernénk magunkat, a biztonsági adatlapban le lesz írva.

Permetezéshez P2 szűrőt ajánlottak szinte mindegyik adatlapban amit átnéztem.. A 6000-es félmaszkok P2-vel annyival jobbak a sima porszűrőknél, hogy szinte tökéletesen felterül az arcra ezért nem szívsz be káros anyagot a maszk és az arcod között és többször lehet használni, tisztítható. A sima P2-P3 pormaszkok is jók ha nem gyakori a dolog és olcsóbb.

Sima kézzel festéshez szabad jól szellőztetett helyen, nem ajánlott légzésvédelem. Ha szórják akkor általában A szűrő kell a P1 vagy P2 szűrővel. Ólmozásra ugyan ez.

Sokszor kérdés még, hogy meddig jó lehet használni. Ezt nem lehet megmondani, mert koncentráció, anyag és használat függő. A jó tanács az, ha már szagokat érez az ember, vagy ha már nehezen kap levegőt az ember, tehát amikor már kellőképpen eltömődtek a pólusai a szűrőnek.

Remélem tudtam újat, érdekeset mondani. Bármi kérdés van hívjanak, írjanak bizalommal.

Üdv.:Máté

szerző |2013-04-23T16:46:30+00:00április 23rd, 2013|Blog|0 hozzászólás

A cikk írójáról:

Hagyj üzenetet