//A munkaruha egyik fő alapanyaga: a pamut

A munkaruha egyik fő alapanyaga: a pamut

Napjainkban a munkaruhákhoz nagyon sok féle alapanyag áll rendelkezésre, mindez az ár, és a felhasználás függvényében. Azonban a munkaruhák fő alapanyaga mindenképpen a tiszta pamut, melynek több változata is létezik.

 

 

Beszélhetünk általános, kopásálló, és fokozottan kopásálló pamutról is. A munkaruhák gyártói egyaránt figyelembe veszik a vevő igényeit, és a munkaruházat árát is, azonban az előbb sorolt kategóriákon belül is van még számos alváltozat, melyből a végleges anyagot lehet kiválasztani. Napjainkban gyakori a kevertszálas munkaruha alapanyag, mely könnyen tisztítható, kevésbé kopik, és gyűrődik. Ebben az anyagban a pamutszálakat keverik egy bizonyos más anyaggal. Ezen kategória legjobb termékei az úgynevezett klopman anyagok, melyek további két változatban készülnek.

A pamut, mint eredeti munkaruha anyag a gyapotnövény magházát burkoló finom anyag, gyapotszál, melyet leszedés után neveznek pamutnak. A gyapot nagyon sok helyen megterem az egész világon, Kínában, az USA néhány államában, Indiában, Pakisztánban, Brazíliában, Üzbegisztánban, Törökországban, Görögországban, Egyiptomban, Szíriában, Mexikóban, Ausztráliában, csakhogy néhány példát említsünk.

A gyapotot, miután megtermett leszedik, és összegyűjtik. Kezdetben a gyapotszedést kézzel végezték, de a huszadik században már gépiesítették a folyamatot. Ezután a gyapotszálat leválasztják a növény többi részéről, de úgy, hogy a szálak kevésbé sérüljenek. Végső mozzanatként az immár pamutszálakat a textilipar dolgozza fel. Napjainkban már termesztenek biogyapotot is, melyből biopamut készül. A végleges pamutot számtalan módon használják fel, így a textilipar legfontosabb alapanyaga, melyből a munkaruhákat is készítik.

szerző |2011-10-13T05:14:10+00:00október 13th, 2011|Blog|0 hozzászólás

A cikk írójáról:

Hagyj üzenetet