//10 tipikus hiba amit munkavédelmi cipő vásárlásnál elkövethetsz

10 tipikus hiba amit munkavédelmi cipő vásárlásnál elkövethetsz

1. Csak az árát nézed.

Mi is tudjuk, hogy mindenki pénzből él és keretekből gazdálkodik. De sokszor már 2-3000 Ft is hatalmas különbségeket jelent cipő és cipő között. Ha belegondolsz, hogy életed 70%-át ebben a cipőben éled le és ez az összeg átszámítva 4-6 doboz cigi ára, már nem is annyira rettentő a különbség.

vital_banner

2. Nem veszed figyelemebe a lábad egyedi tulajonságait.

Ha széles a lábad, magas a rüsztöd, felemás a lábméreted nem biztos, hogy az első védőcipő jó lesz amit felpróbálsz. Minden cipő más. Ha az egyik típus nem kényelmes, attól a másik, akár ugyanabban az árkategóriában lévő, még lehet tökéletes a számodra.

Gyakran előfordul nálunk, hogy az ajtón belépve a vásárló beleszeret egy termékbe, amit utána nem tud elereszteni. Sajnos még akkor sem, ha a védőcipő, bakancs, nem kényelmes, nyom, szük az elején. Ilyenkor sokszor hiába próbálkozunk más típusokkal, mégis megveszi az illető az eredeti “szerelmet”. Ezeknek az eseteknek szokott a vége az lenni, hogy a dobozban landol vagy az ajtó előtt porosodik a cipő 1-2 munkanap után, mert nem vált be.

3. Méretet veszel, nem cipőt.

Attól, hogy sportcipőből jó a 42-es méret, még nem biztos, hogy védőcipőből is jó lesz. Ha csak egy mód van rá, próbáld fel! Ha nincs rá lehetőség mert pl. neten rendelted és otthon derül ki, hogy kicsi/nagy a méret, nyugodtan küld vissza és kicseréljük neked.

4. “A havernak is ilyen van, nekem is jó lesz!”

A haver bár a legjobb szándék vezérli, nem mindig a legjobb tanácsadó. Lehet, hogy az ő munkája más jellegű cipőt igényel, teljesen más a lába formája…De a személyes tanács fontos. Ha ő meg van elégedve egy termékkel és neked is kényelmes és a munkádhoz is megfelelő, válaszd bátran!

vital_banner2

5. “Nem akarom felpróbálni, biztos jó lesz!”

Lehet, hogy már tavaly is Panda bakancsot vettél, meg tavalyelőtt is, de attól még fel kell próbálni. Sajnos a sok munka hatására az ember lába deformálódhat. Egy új bütyök, csontkinövés és már nem kényelmes a rég bevállt védőbakancs.

Próbával az esetleges, de néha előforduló gyártói hibák is kiszűrhetők. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe és ilyenkor egy plusz kört megspórolunk magunknak, hogy a terméket kicseréltessük.

6. Nem a munkádnak megfelelő cipőt választassz.

Figyelembe kell venned, hogy a munkád milyen élethelyzetekbe hozhat. Ha egész nap a vízben állva autókat mosol, ne vegyél egy lyukacsos nyári szandált, mert be fog ázni. Ugyanez vonatkozik arra is, hogyha egész nap csúszol, mászol, raklapokat rugdosol, válassz olyan típust, ami rendelkezik emelt orrvédelemmel, így nem fogod lerúgni az első héten a bőrt a cipő orráról.

A minősítések is segítenek, hogy jobban be tudd tájolni, melyik cipőtől mit várhatsz. Erről kicsit bővebben itt.

7. “Majd kicsit még tágul! 2 hét és jó lesz.”

Igen is és meg nem is. A bőr mindig tágul egy kicsit. De mivel legalább 25 fajta közül lehet csak nálunk is felpróbálni, miért nem keresünk egy olyan típust ami rögtön jó?

Ráadásul a védőcipőknél nem számíthatunk arra, mint gyerekkorom Tisza cipőinél, hogy majd kinyomom az orrát és akkor kényelmes lesz…

vital_banner3

8. “Nekem vízálló cipő kell!”

Erre szoktuk viccesen azt mondani, hogy vízálló a gumicsizma. Ezért inkább az a kifejezés lenne korrekt, hogy vízlepergető. Télire, kültéri munkáknál, esős időben is nyugodtan használhatóak ezek a típusok (az S3 minősítéssel rendelkezők), de egy csobogó patakban állva ne várjuk tőlük, hogy kint tartsák a vizet.

Léteznek olyan high tech anyagok, amelyekkel a bőrcipőket is már vízállóvá tudják tenni, de ezek sajnos a legtöbbször nem a földi halandónak készülnek és nem egy munkás havi fizetéséhez igazodnak. Nálunk is lehet már Sympatex bélésű bakancsokat kapni, melyeknél a bélés 8 óráig nem ázik át, de az már a prémium kategória.

9. “Minek takarítani? Csak munkáscipő!”

A gyártó például hiába itatja át a bőrt vízlepergető anyagokkal, ha a viselője soha nem kezeli, ápolja a cipőt. Egy védőcipő ugyanolyan lábbeli, mint a többi. Időről időre meg kell tisztítani, kezelni kell a felületét. Sajnos láttunk már olyan bakancsot, amit 2 cm vastag beton fedett és csodálkozott a tulajdonosa, hogy beszakadt a bőr. Ha egy cipővel törődve van, nagyságrendekkel ki lehet tolni az élettartamát.

10. Azt hiszed, hogy mert drága volt örökké fog tartani.

A legtöbb ember ezekben a cipőkben éli a mindennapjait. Napi 10-12-14 órákat dolgoznak benne. Be kell látni, hogy sajnos vannak olyan munkakörök, amelyek eszik a cipőket, bármilyen drágák is azok. Attól még, hogy egy típus drága, nem biztos, hogy ebben fogsz nyugdíjba menni. Nekünk is van olyan típus a kínálatunkban, amit az egyik vásárló 3 hónap alatt nyírt ki teljesen, a másik viszont használta 2,5 évig.

+1: Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.

Nem egyszer fordult elő, hogy elindultunk a próbánál a huszonxezer forintos kategóriától és a végén a 8000 Ft-os lett jó. Egyszerűen mert az volt kényelmes…

Ha szeretnéd megnézni, hogy milyen védőcipők közül válogathatsz nálunk, csak kattints ide!

szerző |2011-04-01T23:58:02+00:00április 1st, 2011|Blog|0 hozzászólás

A cikk írójáról:

Hagyj üzenetet