//Védekezés a sertésinfluenza vírusával szemben

Védekezés a sertésinfluenza vírusával szemben

Reconstructed_Spanish_Flu_VirusA sertésinfluenza a sertések erősen fertőző akut légúti betegsége, amit a számos A típusú sertésinfluenza-vírus egyike okoz. Ez leggyakrabban a H1N1 törzs, azonban más törzsek is okozhatják, mint a H1N2, H3N1 és a H3N2.

Mivel az embert is megbetegítő sertésinfluenza-járvány egyre terjed, ezért az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) útmutatót adott ki az egészségügyi és laboratóriumi dolgozók, valamint azok számára, akik otthonukban vélhetően vagy bizonyítottan az A típusú influenzavírus H1N1 törzsével fertőzött beteget ápolnak.

A mexikói illetve az egyesült államokbeli eseteknél új típusú vírust azonosítottak. Egy új vírus azt jelenti, hogy az emberek korábban még nem találkoztak ezzel a vírustörzzsel, úgy a vírussal szembeni természetes immunitásuk még nem alakulhatott ki. Ez akkor is így van, ha ezek a vírusok egy vagy több már korábban is létező vírus mutációi. A tünetek hasonlóak a szezonális influenza tüneteihez: láz, légúti megbetegedések, fejfájás, izomfájdalom. Néhány esetben hányást és hasmenést is feljegyeztek.

A CDC ajánlása: hétköznapi módszerek, amik segítenek a kockázatok csökkentésében

  • Amikor köhög vagy tüsszög, takarja el orrát és száját egy zsebkendővel. Dobja a zsebkendőt a szemétbe, miután használta.
  • Gyakran mosson kezet vízzel és szappannal, különösen köhögés vagy tüsszögés után. Az alkoholt tartalmazó kéztisztítók szintén hatékonyak.
  • Ha lehet, ne nyúljon az orrához, szeméhez, vagy a szájához. A fertőzés ezen az úton is terjedhet.

Lehetőleg beteg emberekkel kerülje a kapcsolatot

  • Az influenza emberről-emberre, főleg a fertőzött emberek köhögésével és tüsszentésével terjed.
  • Amennyiben megbetegszik, a CDC azt javasolja, hogy maradjon otthon, ne menjen dolgozni, iskolába vagy más közösségbe, és kerülje a kapcsolatot másokkal, nehogy megfertőzze őket.

Védekezés (Légzésvédelem)

Ajánlott alkalmazások:

Meg kell fontolni a légzésvédők használatát az egészségügyi dolgozók, kiszolgátló személyzet és a laboratóriumi dolgozók esetén, akik közvetlenül részt vesznek a betegellátásban, vagy gyaníthatóan esetleg bizonyíthatóan fertőzott paciensek közelében tartózkodnak, illetve klinikai vizsgálati mintákkal dolgoznak. Ezen kívül a légzésvédők használata azon egészségügyi illetve magánemberek számára is javasolt, akik gyaníthatóan illetve bizonyíthatóan sertésinfluenzával kezelt betegek közelében dolgoznak, illetve ellátásukban akár otthon is, de közvetlenül részt vesznek.

Szabályozás nélküli alkalmazások:

Annak ellenére, hogy hogy a lakosság számára a légzésvédő eszközök használatáról külön ajánlás nincs, ezek használata megengedett.

Védelmi szintek:

A részecskeszűrő félálarcok teljesítményének minimum az egészségügyi határérték (EH) tízszeresének kell lenni és a következő szabványoknak kell megfelelni:

  • EN149:2001 alapján FFP2 védelmi szint
  • EN143:2000 alapján P2 védelmi szint
  • NIOSH szerinti N95 védelmi szint

A helyesen viselt és jól illeszkedő, minősített légzésvédelmi eszközök használatának köszönhetően csökken a sertésinfluenzát okozó vírus belélegzési kockázatának valószínűsége. Bármilyen államilag minősített légzésvédelmi eszköz használata csökkenti az Ön megbetegedési kockázatának lehetőségét, azonban teljesen megszüntetni nem tudja.

Sebészeti maszkok

Ajánlott alkalmazások:

A műtéti (sebészeti) maszkok használata- amennyiben viselését elfogadják-a gyaníthatóan vagy bizonyítottan sertésinfluenza vírussal fertőzott páciensek esetén javasolt, annak éredekében, hogy a fertőzés továbbadását megakadályozza.

További védekező módszerek

Fell kell hívni a figyelmet, hogy a légzésvédők használata, csak egyike a számos, szintén ajánlott védekezési módszernek. A hatékony és szigorú kézhigiénia például a legfontosabb intézkedés a fertőzéses megbetegedések terjedésének visszafogásában.

Szeretné megvédeni magát, családját, munkatársait a sertésinfluenza vírusával szemben? Válasszon a megfelelő védelemmel, minősítéssel rendelkező termékeink közül.

A bejegyzés elkészítéséhez segítséget nyujtott a 3M Magyarország cikke.

szerző |2009-06-30T19:49:56+00:00június 30th, 2009|Blog|0 hozzászólás

A cikk írójáról:

Hagyj üzenetet