//Milyen munkavédelmi felszerelés szükséges foglalkozások szerint?

Milyen munkavédelmi felszerelés szükséges foglalkozások szerint?

HEGESZTŐK
Ennek a csoportnak a tagjai olyan ruházatot kell, hogy viseljenek, amely megfelel az EN ISO 11611 (EN 470-1) minősítésnek. Az ennek a szabványnak megfelelő öltözékek megvédik viselőjüket hegesztéskor, vagy hasonló munkák végzésekor. Ez a szabvány nagyobb védelmet követel meg a hegesztéskor keletkező szikrákkal szemben, ezért van ezeken az öltözékeken kevesebb zseb és egyéb funkció, amely más ruhákon megtalálható. A hegesztő ruházatot gyakran más védőfelszereléssel, például hegesztő köténnyel, sisakkal és kesztyűvel együtt használják.

 

VILLANYSZERELŐK
Ennek a csoportnak a tagjai olyan ruházatot kell, hogy viseljenek, amelyet az EN ISO 11612 (EN 531) szerint minősítettek és hagytak jóvá, valamint az EN 61482 (EBR IN 033, ENV 50354) szerint vetettek alá villamos ívkisülési tesztnek. Az olyan ruházat, amely megfelel az EN ISO 11612 szabványnak, megvédi viselőjét a hővel és lánggal való érintkezéstől.

Az EN 61482 (EBR IN 033) szerint tesztelt védőruházat megvéd a hőhatás kockázatától, amely előfordulhat elektromos ívkisüléses baleseteknél. A teszt nem terjed ki más tényezők hatásaira, például a zajra, fényre, nyomásnövekedésre, forró olajra, elektromos áramütésre, a fizikai vagy mentális sokk következményeire, vagy a mérgező anyagokra. A ruházatot más védőfelszereléssel együtt kell használni. A vezető anyagokat, mint például cipzárak és fémgombok, le kell fedni anyaggal, külső oldalon és a bőr felőli oldalon egyaránt.

A szakemberek ezen csoportjában fontos a megfelelő alsóruházat viselése. A szintetikus anyagokból (poliamid, poliészter és akril) készült Ingek, alsóingek és alsónadrágok, amelyek nem lángmentesítők, megolvadnak a hőtől, amely egy ívkisüléses baleset során keletkezik. Ilyen ruházatot nem szabad használni, még akkor sem
ha a külső ruházat EN 61482 minősítésű. Ezért egy villanyszerelő védőruházatának minden rétege készüljön ívkisülésre tesztelt anyagokból.

 

OLAJIPARI MUNKÁSOK
Ennek a csoportnak (finomítóban dolgozó munkások, offshore munkások, tartálykocsi sofőrök) EN ISO 11612 (EN 531) és EN 1149-5 minősítésű és jóváhagyású ruházatot kell viselnie. Az EN ISO 11612 szerint jóváhagyott ruházatok megvédik viselőjüket hővel vagy lánggal való érintkezéskor. Azok a ruházatok,amelyek megfelelnek az EN 1149-5 szabványnak megvédik viselőjüket a váratlan elektromos energia
kisülésektől, és ott viselik azokat, ahol fennáll annak a kockázata, hogy a statikus kisülés
okozta szikra meggyújthat gyúlékony anyagokat például gázt vagy olajat.

Ezeknek a ruháknak a tervezési specifikációi előírják, hogy a vezetőképes anyagokat, például cipzárakat és gombokat, el kell rejteni. Az EN ISO 11612 és EN 1149-5 tanúsítványon túlmenően, az EN 343 és az EN 471 szabvány is fontos az ilyen csoport számára.

 

VASÚTI DOLGOZÓK
Ennek a csoportnak a tagjai olyan ruházatot kell, hogy viseljenek, amely megfelel az EN ISO 11612 (EN 531) és az EN 471 minősítésnek. Az EN ISO 11612 szerint jóváhagyott ruházatok megvédik viselőjüket hővel vagy lánggal való érintkezéskor.

Az EN 471 szerint jóváhagyott ruházat láthatóvá teszi őket környezetük számára. Ennek a csoportnak egyes tagjai EN ISO 11611 (EN 470-1) minősítés szerinti ruházatot is kell, hogy viseljenek. Az ilyen szabványnak megfelelő ruházat megvédi viselőjét hegesztés, vagy hasonló munka végzése közben. A védőruházat célja, hogy megvédje
viselőjét olvadt fém cseppjeitől, rövid ideig tartó lánggal való érintkezéstől és UV sugárzástól. Ez a szabvány nagyobb védelmet ír elő hegesztéskor
keletkező szikrák ellen, ezért van ezeken az öltözékeken kevesebb zseb és egyéb funkció, amely más ruhákon megtalálható.

szerző |2012-08-09T10:54:06+00:00augusztus 9th, 2012|Blog|0 hozzászólás

A cikk írójáról:

Hagyj üzenetet