//Lángállósággal kapcsolatos minősítések

Lángállósággal kapcsolatos minősítések

A hegesztési szikrák, lángok és ívek nem kímélik a ruhát, de még rosszabb, ha át is jutnak rajta. Ezek a ruhák védőpajzsként szolgálnak – és a legújabb európai szabványok szerint vannak minősítve.

 

EN 61482-1/2:2007 ÍVKISÜLÉS TESZT
Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek használhatók olyan környezetben, ahol fennáll az elektromos ívkisülés kockázata.
A ruházatokat az EN 61482-1-2 szerint tesztelték– amely irányított ív alkalmazásával történő bokszvizsgálat. Class 1:4 kA Class 2:7 kA (Feszültség: 400 V, Időtartam: 500 ms).

Az elektromos ívkisülés az oka az összes elektromos balesetek 40 %-ának. Az elektromos ívkisülés hőmérséklete több ezer fok is lehet. Ebből következően az ív közelében lévő gyúlékony anyag könnyen meggyulladhat és tüzet okozhat. Ha fennáll annak a veszélye, hogy elektromos ívkisülésnek van kitéve, például ív ellen nem védett elosztóban javít berendezéseket, elektromos kapcsolótáblán vagy nagyfeszültségű berendezésen dolgozik, javasolt az ívkisülésre tanúsított védőruházat viselése.
Az alkalmazott ruházatnak a teljes testet be kell fednie, például dzseki, nadrág és egyéb egyéni védőfelszerelést (PPE), hogy megfelelő szintű védelmet érjen el, és a design-nak is különleges követelményeknek kell eleget tennie. Ezek a ruhák a PPE Irányelv szerinti III-as PPE kategóriába tartoznak, és egy kijelölt testület évente ellenőrzi ezeket a ruhákat.

 

EN ISO 11611:2007, (EN 470-1)
Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek védik használójukat hegesztés vagy hasonló munkák végzése közben. Használható hegesztők és ipari munkások számára.
A hegesztési szikrák, lángok és ívek nem kímélik a ruhát, de még rosszabb, ha át is jutnak rajta. Ezek a ruhák védőpajzsként szolgálnak – és a legújabb európai szabványok szerint vannak minősítve.

A ruházat ellenáll a lángnak és a láng terjedésének, tesztelve és jóváhagyva az ISO 15025 (EN 532) szerint.
A ruházat ellenállását a kisebb ráfröccsenő olvadt fémmel szemben, tesztelték és jóváhagyták az ISO 9150 (EN 348) szerint.

 

EN ISO 11611 (EN 470-1) class 1:

Az anyagnak képesnek kell lennie ellenállnia legalább 15 csepp
olvadt fémnek, anélkül, hogy az anyag túloldalán a hőmérséklet 40 foknál nagyobb mértékben megemelkedne. A ruhának az egész testet be kell fednie, azaz dzseki és nadrág, a megfelelő szintű védelem elérése érdekében. A ruha szerkezetét a szabványban meghatározott tervezési követelmények alapján alakították ki, hogy csökkentse a ruha hegesztési szikrákat stb. összegyűjtő képességét, például ezek a ruhák kevesebb zsebet és funkciót tartalmaznak, más ruházatokhoz képest. A hegesztő ruházatot gyakran más védőfelszereléssel, például hegesztő köténnyel, sisakkal és kesztyűvel együtt használják.

 

EN 1149-5:2008
Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek megvédenek az elektromos kisüléssel szemben. Alkalmasak olyan környezetben végzett munkákra, ahol fennáll a robbanás veszélye, például finomítók. Az anyag tesztelve az EN 1149-1 vagy az EN
1149-3 szerint. A ruházat minősítve az EN 1149-5 szerint.

Ez a szabvány nagyobb biztonságot követel meg a szikrákkal szemben, ezért különleges tervezési követelményeket támaszt:
• A ruházatnak folyamatosan takarnia kell minden olyan anyagot, amely nem biztosít elektrosztatikus védelmet.
• Vékony kiegészítők, például címkéket vagy fényvisszaverőket, kötelező véglegesen felvarrni. Lazán lógó részek használata nem engedélyezett.
• Elektromosan vezető alkotóelemnek (cipzár, gomb, stb.) használata engedélyezett, ha azokat teljesen befedi az elektrosztatikusan védő anyag.
• Ezeknek az egész testet be kell fednie, azaz dzseki és nadrág, a megfelelő szintű védelem elérése érdekében. Biztonsági lábbeli használata javasolt.

 

EN ISO 14116:2007, (EN 533)
Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek megvédik használójukat abban az esetben, ha hővel vagy lánggal érintkezne. Ezeket az EN ISO11612 ruházatokkal együtt kell használni. Alkalmas ipari munkások és villanyszerelők számára. Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek megvédik használójukat abban az esetben, ha hővel vagy lánggal érintkezne. Ezeket az EN ISO11612 ruházatokkal együtt kell használni.

Alkalmas ipari munkások és villanyszerelők számára.
Index 1 = a), b), c)
a) nem alakul ki lángolás vagy lyuk felül vagy az oldalsó peremen
b) nincs láng utáni törmelék
c) nincs utánizzás

 

EN ISO 11612:2008 A1, B1, C1, (EN 531)
Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek megvédik használójukat abban az esetben, ha hővel vagy lánggal érintkezne. Alkalmas ipari munkások és villanyszerelők számára.
A1, A2: A ruházat ellenáll a lángnak és a láng terjedésének, tesztelve és jóváhagyva az ISO 15025 (EN 532) szerint. EN ISO 11612 A1 és EN 531 A azonos szintet jelent.

A1= Gyulladás szemből. A2= Gyulladás oldalról. B1: A ruházat véd a konvektív hőátadástól, tesztelve és jóváhagyva az ISO 9151 (EN 367) szerint. A konvektív hő olyan hő, amely átjut a ruhán, amikor közvetlenül lánggal kerül kapcsolatba. Ha van egy külső anyag, amely nem éghető, akkor is előfordulhat sérülés a hő miatt, amely akkor alakul ki, amikor az anyag, és közvetett módon a test, kapcsolatba kerül a lánggal.
Class B1 = 4–10 másodperc.
C1: A ruházat véd a sugárzó hőtől, tesztelve és jóváhagyva az ISO 6942 (EN 366) szerint. Hosszú ideig tartó kis hősugárzás is sérülést okozhat. Ezért tesztelni kell annak mértékét, hogy a ruházat mennyire engedi át a sugárzó hőt. Class C1 = 7-20 másodperc.
A ruhának az egész testet be kell fednie, azaz dzseki és nadrág, a megfelelő szintű védelem elérése érdekében.

 

EN 13034:2005, TÍPUS PB* [6]
Minősített és jóváhagyott ruházatok, amelyek korlátozott védelmi funkciót látnak el folyadék alakban jelentkező vegyszerekkel szemben. Alkalmas olyan munkakörülmények között, ahol jelen van a vegyszer fröccsenésének kockázata. Olyan használatra alkalmas, ahol jelen van annak a potenciális kockázata, hogy kis mennyiségű vegyszernek legyen kitéve ott, ahol teljes vegyvédelem nem követelmény

Az alábbi vegyszerekre tesztelve az EN 14325 szerint:
Kénsav, H2SO4, 30%
Nátrium-hidroxid, NaHO, 30%
O-xilol, nem hígított
1-butanol, nem hígított
*PB = Részleges testvédelem

 

LÁNGÁLLÓSÁG
A lángmentesítő anyagokból készített ruházat nehezebben gyullad meg és csökkenti a tűz tovaterjedését, de ez nem jelenti azt, hogy az anyag nem éghető. A lángmentesítés célja az égési folyamat megállítása, különféle módon. A legtöbb szintetikus anyag könnyen gyullad meg, de gyorsan kialszik és megolvad. A pamut, ezzel ellentétben, nehezebben gyullad, de hosszabb ideig és, és nagyobb arányban ég el. a gyapjú, alapjában véve, nem gyúlékony – ki tudja állni az égő cigarettával végzett tesztet úgy, hogy nem kezd el égni – de extra lángmentesítő kezelést kap bizonyos esetekben. Ezeknek a különféle anyagoknak a tulajdonságai miatt, égésgátlóval kezelt pamutanyagokat, és inherens módon lángmentesítő műszálas anyagokat fejlesztenek ki.

LOI ÉRTÉK
Az LOI (oxigénindex) méri azt a legalacsonyabb oxigéntartalmat, amelynél az anyag meggyújtás után még önmaga el képes égni. A közönséges levegő oxigéntartalma mintegy 21%. A könnyen meggyulladó anyagok LOI értéke alacsony, 20% körüli, vagy még alacsonyabb, ilyen például a pamut, amelynek LOI értéke 16–18%. A nehezen meggyulladó anyagok alsó határértéke 25% körüli, amely durván a gyapjúnak felel meg.
Gyapjú 25%
Égésgátlóval kezelt pamut 28%
Égésgátlóval kezelt gyapjú 30-32%
Meta-aramid 30%
Modakril 33%
Modakril/pamut keverék 35%

 

INHERENS LÁNGMENTESÍTÉS
A lángmentesítés a szövet belső tulajdonsága– nem az anyag felületén van – ezért nem lehet lemosni vagy lekoptatni. Modakril, pamut és antisztatikus szálakból tevődnek össze. A modakril egy módosított akril, amely inherens lángmentesítéssel rendelkezik. Tűzzel való érintkezéskor gáz képződik, amely kiszorítja az oxigént és elfojtja a tüzet. Nincs utánizzás. A lángok nem terjednek tovább az elszenesedett területen kívülre. Az anyag nem olvad meg és nem alakul ki lyuk,amelyen keresztül a lángok áthatolhatnának. Forró megolvadt terület sem keletkezik, amely rátapadhatna viselőjének bőrére.
A modakrilnak számos előnye van. Lágy, könnyű és könnyen kezelhető. A modakril kombinálható pamuttal a jobb lángmentesítés és a nagyobb kényelem érdekében.

ÉGÉSGÁTLÓVAL KEZELT ANYAGOK
A vegyi impregnálás hosszan tartó, ha betartják a mosási utasításokat, így
további anyagkezelésre nem lesz szükség. A kopás azonban hatással van az impregnálásra, ezért a ruházatok élettartama valamelyest korlátozott. Az égésgátlóval kezelt anyagok tűz hatására elszenesednek. Nincs utánizzás. A lángok nem terjednek tovább az elszenesedett területen kívülre. Az anyag nem olvad meg és nem alakul ki lyuk,amelyen keresztül a lángok áthatolhatnának. Forró megolvadt terület sem keletkezik, amely rátapadhatna viselőjének bőrére.

Az allergiakockázatra vonatkozóan elmondható, hogy az égésgátlóval kezelt anyagokat rendkívül szigorú kritériumok szerint tesztelték. A tesztek eredményei azt mutatják, hogy a szövetek nem irritálják a bőrt és nem okoznak túlérzékenységet. Az égésgátlóval kezelt szövetekre példa a Proban® és a Pyrovatex.


HASZNOS TUDNIVALÓK
RÉTEGEZÉS
• A lángmentesítés megakadályozza a lángok tovaterjedését. Azonban a hő áthatolhat a
ruházaton is, és égési sérüléseket okozhat. Ha lángmentesítő nadrágot visel, akkor az egy ideig védelmet nyújt a hővel szemben. Ez az időtartam megduplázódik, ha lángmentesítő alsóruhát is visel. Ha hideg környezetben dolgozik és bélelt lángmentesítő ruházatot visel a lángmentesítő alsóruhával együtt, akkor ez az idő még hosszabb lehet.
• A ruhát begombolva kell viselni. A védelem gyengébb, ha a ruházat kopott és nem lángmentesítő ruhával együtt viselik.
• Mielőtt felvenné a ruhát, ellenőrizze annak épségét. A ruha viselőjének azt is tudnia kell. hogyan bújhat ki gyorsan a ruhából, ha baleset fordulna elő.
• Javasoljuk, hogy a hegesztők viseljenek bőr hegesztőkötényt, hogy megvédjék a szikráktól a többi hegesztő ruházatot.

 

MOSÁSI UTASÍTÁSOK
• Ezeknek a lángmentesítő ruházatoknak az ipari mosást javasoljuk, hogy a védelem ne
gyengüljön. Máskülönben a lángmentesítő öltözékeket mindig az öltözékre vonatkozó utasításoknak megfelelően kell kimosni.
• Lángmentesítő öltözéket nem szabad szappanos mosószerrel vagy textillágyítókkal mosni, és nem szabad klóros fehérítést sem használni. Csak szintetikus tisztítószerek használhatók, a védő tulajdonságok megőrzése érdekében.
• A fényvisszaverő csíkkal ellátott öltözékeket kifordítva kell mosni.

 

ÁLTALÁNOS ISMERETEK
A szennyezett, nedves vagy átizzadt öltözék lángmentesítő hatása gyengébb.
• Ha egy öltözéket lángok hatásának tesznek ki, akkor az tönkremegy. Még akkor is, ha nem látható a károsodás, a szövet meggyengül és mosáskor lyukak keletkeznek rajta.
Foltozást csak olyan anyag felhasználásával lehet végezni, amely legalább olyan elvárásoknak felel meg, mint amilyet maga az öltözék szabványa megkövetel; például az EN ISO 11611 szabvány szerint minősített öltözéket csak olyan anyaggal lehet foltozni, amely megfelel az EN ISO 11611 előírásainak.
Nyomatok és hímzés felvihető az antisztatikus öltözékekre (minősítve az EN 1149-5 szerint), de a méret egy kis mell hímzésre/nyomatra (4 cm2) korlátozott. A nyomatok és hímzések hatással vannak az adott védelemre.
A jól láthatósági ruházatok esetében (az EN 471 szerint minősítve) nagy nyomatok vagy hímzések nem megengedettek, mivel a fluoreszkáló területnek el kell érnie egy bizonyos méretet, hogy elérje azt az osztályt, amely szerint az öltözéket minősítették.
• Különböző foglalkozási csoportoknak különféle
lángmentesítő öltözékre van szükségük.

szerző |2012-08-09T09:29:01+00:00augusztus 9th, 2012|Blog|0 hozzászólás

A cikk írójáról:

Hagyj üzenetet